På svenska In English  Auf Deutsch    

Welke maat steunkousen en compressiekousen heb ik?

Alleen bij steunkousen met en zeer milde compressie is alleen de schoenmaat nodig voor het bepalen van de juiste kousenmaat. Bij alle andere compressiekousen en steunkousen zijn er meer meetgegevens nodig om de juiste maat te bepalen.

Het kan lastig zijn om de juiste maat compressie- of steunkousen te kiezen omdat hierbij niet de gangbare maten (o.b.v. schoenmaat)voor kousen worden gehanteerd. Daarbij hanteren verschillende fabrikanten ook nog verschillende maattabellen, waardoor de maten verschillend kunnen uitvallen.

Om u te helpen hebben wij daarom alles hier voor u bijelkaar gezet dat u weten moet om de juiste maat te bepalen.

Deze meetgegevens heeft u nodig

Om ervoor te zorgen dat uw compressiekousen of steunkousen goed passen, moeten ze nauwkeurig worden aangemeten. Daarvoor meet u de omvang en in sommige gevallen ook de lengte van uw benen op een aantal vastgestelde plaatsen.

Op onze site vindt u bij ieder product een bijbehorende maattabel. Hierin kunt u terugvinden welke meetgegevens nodig zijn en op basis daarvan kunt u de benodigde maat eenvoudig aflezen.

Hier vindt u een overzicht van de waarden waar in de maattabellen naar wordt gevraagd: 


Afkorting meetwaarde (vakterm)

Wat wordt er gemeten?

Voor welke kousen zijn deze meetgegevens nodig?

cB

Meet de omtrek van uw hiel op het smalste deel.

Over het algemeen voor alle steunkousen en compressiekousen.

cC

Meet de omvang van uw kuit op het breedste deel.

Voor alle compressiekousen en veel steunkousen.

cD

Meet uw beenomvang ca. 0,7 cm onder plaats waar de knie buigt.

Alleen compressiekousen met wat hogere compressie.

cF

Meet de omvang van uw dijbeen ongeveer op het midden, breedste deel.

Voor dijbeenhoge compressiekousen. Bij Stay-up steunkousen en steunpanty's voornamelijk bij de sterkere compressies.

IG

Meet uw beenlengte van de hiel tot de lies.

Voor dijbeenhoge compressiekousen, zodat ze niet te lang of te kort zijn. Soms ook voor dijbeenhoge steunkousen en panty's.


Natuurlijk hoeft u deze afkortingen niet te kennen. We hebben ze hier toch genoemd, omdat het kan zijn dat u deze waarden van de arts te horen krijgt of ergens leest omdat dit de officiele namen zijn voor deze maten en zo dus als vakterminologie worden gebruikt door o.a. medisch personeel. 

Aanmeten van compressiekousen of steunkousen

Neemt u de benodigde maten meteen  s'morgens bij het opstaan op - het allerbeste is nog in bed. Dat is zo belangrijk omdat uw benen dan nog niet opgezwollen zijn en dus op hun dunst zijn. Later op de dag krijgt u niet meer de correcte waarden. 

Gebruik bij het meten een flexibele meetband.

Als u de omvang moet opmeten, let er dan op dat u geen tussenruimte tussen de meetband en het been laat maar evenmin het been insnoert. Zorg ervoor dat de meetband zachtjes op uw been rust.
Tip bij het meten van de beenlengte: Ga blootvoets tegen een muur staan. Teken met bijvoobeeld een potlood een kleine streep waar uw been ophoudt. Meet nu eenvoudig de afstand die u heeft uitgezet op de muur. 

BELANGRIJK: Meet altijd weer opnieuw op, als u nieuwe compressiekousen of steunkousen bestelt en lees dan opnieuw in de bijbehorende maattabel af welke maat u nodig heeft. Uw been kan ongemerkt iets van omvang veranderen en omdat de maattabel van verschillende fabrikanten kan verschillen, met andere woorden: een maat L van het merk Jobst kan bij een kous van het merk Modern Styles op een M uitkomen.

Let op het volgende: 

  • Naast de juiste maat, moet u ook de juiste compressieklasse en vorm zeer nauwkeurig uitkiezen. 
  • Let op het wasadvies.
  • Vraag uw arts indien nodig om een meting.
Indien u verdere vragen heeft bij de keuze van de maat, neem dan gerust contact met ons op. Stuur een email naar info@steunkousen-shop.com en wij beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk!