På svenska In English  Auf Deutsch    

Waarom steunkousen tijdens de zwangerschap?Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap steunkousen aanbevolen. En niet voor niks! Juist tijdens de zwangerschap hebben de benen extra zorg nodig. Hier kunt u lezen waarom. En tot slot vindt u hier nog wat raad over hoe problemen met de benen tijdens de zwangerschap te voorkomen.

Wat gebeurt er met de benen tijdens een zwangerschap?


Als je zwanger bent maakt je lichaam veel van het hormoon progesteron aan. Dit hormoon is belangrijk bij de ondersteuning van innesteling van de bevruchte eicel. Een voor de benen minder prettig effect is dat het bindweefsel onder invloed van dit hormoon losser wordt. 
Progesteron verwijdt ook de aderen. En met de extra druk van het zwaarder wordende kind in de baarmoeder op de holle ader, verhoogt ook de druk op de aderen in de benen, die daardoor nog meer verwijden. Hierdoor sluiten de kleppen in de aderen, die ervoor zorgen dat het bloed vanuit voeten en benen niet onder invloed van de zwaartekracht terugstroomt naar beneden maar naar boven richting het hart wordt teruggestuwd, soms afdoende. Met als gevolg een nog sterkere verwijding van de aderen door het bloed. En op de plekken waar het bloed daardoor stuwt, kunnen spataderen ontstaan. 

Progesteron kan ook zorgen voor vochtophoping (oedeem). Dit kan na lang staan of zitten lijden tot gezwollen, vermoeide, pijnlijke benen en voeten. Verre van aangenaam.

Hoewel het risico nog vrij laag is tijdens de zwangerschap, verhoogt na de verlossing ook het risico op trombose (bloedstolsels) als gevolg van de ontstane spataderen. Met name na een keizersnede, veel bloedverlies of de aanwezigheid van behoorlijk wat spataderen. Daarom kan ook na de verlossing het dragen van steunkousen mogelijk een goed idee zijn, stem dit altijd even af met uw arts.


Hoe helpen steunkousen tijdens de zwangerschap?


Steunkousen zorgen ervoor dat er druk op het been wordt uitgeofend, precies zo dat de aderen op de juiste plaatsen minder verwijd zijn. Op die manier wordt de bloedvloei van benen terug richting het hart gestimuleerd van buitenaf gestimuleerd. Hiermee worden de benen ontlast en daarmee zware vermoeide benen voorkomen.

Belangrijk: Voor een goede blijvende stimulatie is het noodzakelijk om de steunkousen - tenzij anders aangegeven of geadviseerd - zo lang mogelijk gedurende de hele dag te dragen. Alleen niet 's nachts.

Vanaf wanneer in de zwangerschap steunkousen dragen?


Er is geen algemene regel vanaf wanneer, in welke maand van de zwangerschap, een zwangere vrouw steunkousen zou moeten beginnen te dragen. Dat verschilt van persoon tot persoon. Als u niets anders is geadviseerd kunt u deze leidraad aanhouden:

 • Als u al lijdt aan zwak bindweefsel, kunt u de steunkousen al vanaf het begin van de zwangerschap dragen. Als u tijdens uw zwangerschap in gewicht toeneemt, krijgen de benen namelijk meer te verduren, wat ook doorwerkt op het bindweefsel.
 • Hetzelfde geldt, als u al last heeft van spataderen
 • Zo gauw u tekenen van beginnende spataderen ontdekt, of last krijgt van vermoeide of gezwollen voeten/benen kunt u meteen beginnen met het dragen van steunkousen.
 • Als spataderen in de familie voorkomen, kunt u al vanaf het begin van de zwangerschap steunkousen dragen. Begin op zijn laatst met het dragen ervan wanneer uw buik flink in omvang toe begint te nemen.
 • Als u van plan bent te gaan reizen, bijvoorbeeld een vliegreis of een langere bus- of autoreis, dan begint u de ochtend van de eerste reisdag met het dragen van steunkousen.
 • Als u in de avonden last heeft van vermoeide, gezwollen en/of pijnlijke voeten/benen dan kunt u het beste in de ochtenden al beginnen met het dragen van steunkousen om deze ´avondkwaal´ tegen te gaan/te verminderen.
 • Ook als u als zwangere geen speciale last heeft van bovengenoemde, kunt u eens uitproberen of steunkousen prettig zijn. Veel zwangere vrouwen vinden met name de speciale steunpanty's fijn tijdens de zwangerschap als extra ondersteuning van het extra gewicht.
In principe kan een gezond persoon zonder specifieke klachten zonder enig probleem steunkousen gebruiken in een milde compressie of maximaal compressieklasse 1. Maar bent u onzeker over het gebruik of de keuze voor de juiste soort/compressie steunkousen, bespreek dit dan altijd vooraf even met uw arts of verloskundige. Op hun deskundig advies kunt u vertrouwen!

Wat kunt u nog meer doen tegen spataderen en vochtophoping tijdens de zwangerschap?


Door vroeg in de zwangerschap steunkousen te dragen in combinatie met onderstaande maatregelen kunt u meestal problemen met de aderen in de benen tijdens de zwangerschap voorkomen:
 • Veel water drinken
 • De benen niet kruisen tijdens het zitten
 • De benen hoog leggen / gaan liggen zodat er zo min mogelijk tegen de zwaartekracht in gewerkt hoeft te worden
 • Niet te lang achtereen zitten of stilstaan, maar regelmatig even rondlopen
 • Nu en dan wat gymnastiekoefeningen: bijvoorbeeld luchtfietsen of tijdens zitten de tenen omhoog richting scheenbeen bewegen
 • Baden in wisselende temperatuur, altijd eindigend met koud water
 • Warmteinvloeden op de benen voorkomen (bv. sauna)
 • Tijdens vliegen een compressieklasse hoger kiezen (na overleg met uw arts!)
 • Niet roken, caffeine vermijden (zoals u waarschijnlijk al is geadviseerd tijdens de zwangerschap)
Als er spataderen in de familie voorkomen, kan het zijn dat ondanks het opvolgen van bovengenoemde en het dragen van steunkousen vanaf het begin van de zwangerschap, u toch last krijgt van spataderen. Blijf ondanks dat toch deze adviezen opvolgen, want daarmee kunt u erger (oedeem, trombose) wellicht wel voorkomen.

Verdwijnen spataderen na de zwangerschap vanzelf weer?


U kunt het beste eventjes afwachten wat er gebeurt. Soms blijken wat u aanmerkte als spataderen alleen gezwollen aderen te zijn geweest, die in dat geval weer wegtrekken.

Echte spataderen verdwijnen helaas niet zomaar, zonder operatieve ingreep. Juist daarom is het zo belangrijk dat u tijdens de zwangerschap op tijd en lang genoeg steunkousen draagt. Dan behoudt u uw mooie benen!

Wat te kiezen - steunkousen of steunpanty's tijdens de zwangerschap?


Als uw arts of verloskundige u geen advies heeft gegeven, vindt u hier enige tips om u te helpen bij uw keuze:

Stay Up panty's zijn een goed alternatief omdat:
 • u deze na de zwangerschap ook nog kunt gebruiken (indien het gewichtsverschil niet al te groot is)
 • sommige mensen zich in een gewone panty te 'opgesloten' voelen
 • u hiermee gemakkelijker naar het toilet kunt dan met gewone panty's
Kniehoge steunkousen kunnen een alternatief voor u zijn als:
 • u nog geen last heeft van spataderen, zwellingen, opgezwollen aderen of wanneer spataderen boven de knie voorkomen
 • u niet van plan bent te gaan reizen
Steunpanty's worden het meest gekozen tijdens de zwangerschap omdat:
 • deze het gehele been stimuleren en bovendien de buik ondersteunen
 • men zich hierin heel beschermd voelt
 • deze goed passen bij alle kleding, in het bijzonder korte rokken

Welke compressieklasse bij steunkousen voor zwangeren?

Algemene informatie voor de keuze van de juiste compressieklasse vindt u via onze raadgever:

 • Zwangerschapspanty's met milde compressie 
  Steunpanty's met lichte compressie helpen zwangere vrouwen bijvoorbeeld bij de eerste tekenen van gezwollen benen en spataderen. U kunt hiermee problemen met waterophoping en spataderen voorkomen.
 • Zwangerschapspanty's compressieklasse 1
  Steunpanty's met een gemiddelde compressie voor zwangeren zijn geschikt bij sterk gezwollen benen. Deze helpen bij gezwollen, vermoeide en pijnlijke benen en beschermen tegen het ontstaan van meerdere en grotere spataderen tijdens de zwangerschap.
 • Steunkousen compressieklasse 2
  Steunkousen met compressieklasse 2 mogen alleen worden gedragen na overleg en op advies van een arts.  In deze compressieklasse zijn geen speciale zwangerschapspanty's verkrijgbaar, maar kunt u wel kiezen voor Stay Ups. 

Tip: Uw arts of verloskundige kan u correct adviseren over de benodigde compressie tijdens uw zwangerschap. Vraagt u hun advies voordat u bestelt!

Onzeker over de maat? Aanvullende vragen over steunkousen voor zwangere vrouwen? 

Als u graag extra hulp of advies wenst bij het kiezen van steunkousen tijdens uw zwangerschap, kunt u natuurlijk altijd bij ons terecht. Mailt u uw vraag naar info@butik21.com. Wij beantwoorden uw vragen op werkdagen doorgaans binnen 24 uur (in het engels) of 48 uur (in het nederlands).