På svenska In English  Auf Deutsch    

Wat is het verschil tussen steunkousen en medische compressiekousen?

De termen steunkous en compressiekous worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar hebben een paar wezenlijke verschillen. 

De overeenkomst tussen beide soorten kousen is dat het om speciale kousen met compressie (druk) gaat, die de aderen gecontroleerd samendrukken met als doel het bloed gemakkelijker van voeten en benen naar het hart te laten terugvloeien. 

Het onderscheid tussen steunkousen en medische compressiekousen is enerzijds te vinden in de wijze van vervaardiging: de stof van compressiekousen is dikker en daarmee duurzamer. Deze kousen beschikken over een vastgestelde drukverdeling. Dat betekent dat  de compressie naar boven toe afneemt. Daarentegen hoeft de drukverdeling bij een gewone steunkous deze vastgestelde norm niet nauw te volgen. 

Het grootste verschil tussen steunkousen en compressiekousen zit in de werking van de kous en daarmee de reden van gebruik. Simpel gezegd zijn gewone steunkousen voor het voorkomen van problemen en compressiekousen voor de behandeling daarvan.

Hopelijk geeft deze korte uitleg u al meer duidelijkheid over de verschillende soorten kousen. Wilt u meer informatie? Hieronder leest u in 8 punten uiteengezet over de belangrijkste verschillen:

Steunkousen in detail

1. Gebruik – voor wie? In tegenstelling tot medische compressiekousen zijn steunkousen voor mensen met gezonde aderen:

  • tijdens langere reizen met vliegtuig, auto, bus of trein tegen tromboseprofylaxe (na slechts 4 - 5 uur verhoogt zonder steunkousen het risico dat u last krijgt van trombose).
  • Tijdens de zwangerschap ter ondersteuning van de aderen en ontlasten van de benen.
  • Tijdens het werk of dagelijks gebruik, als u daarbij lang achterelkaar moet staan of zitten.
  • Bij hobbies of sporten, zoals schilderen of schaken, waarbij u uw benen voor lange tijd niet beweegt.
  • Voor alledaags gebruik, indien u erfelijk belast bent (sterke spataderen of trombose in de familie).

2. Werking: Steunkousen zijn een bewezen middel tegen vermoeide, zware, pijnlijke benen. Bijvoorbeeld als u tijdens het werk, op beurzen, op reis of thuis veel achterelkaar moet zitten of staan als ook tijdens de zwangerschap. Steunkousen ontlasten de aderen en voorkomen daardoor het ontstaan van spataderen en trombose. 

3. Compressie: Bij steunkousen is de druk (compressie) geringer dan bij compressiekousen. In tegenstelling tot compressiekousen is bij steunkousen het drukverloop niet op Europees niveau vastgesteld. Toch vindt u bij al onze steunkousen een nauwgezette drukaanduiding. Deze geeft de druk op de hiel in mmHg aan. Zo weet u precies welke sterkte welke steunkous heeft. 

Wij hebben 2 resp. 3 compressieklassen (drukklassen) voor steunkousen. Lees hier meer over de verschillende compressieklassen bij steunkousen en compressiekousen.

Doordat steunkousen in tegenstelling tot compressiekousen niet nauwgezet worden gecontroleerd op basis van een standaard, bestaan er grote kwaliteitsverschillen tussen de verschillende aanbieders van steunkousen inzake de compressie. Alleen hoogwaardige steunkousen bieden een gradueel drukverloop, ofwel een druk die vanaf de hiel omhoog steeds verder afneemt.
Bij ons maakt u altijd een veilige keuze: al onze steunkousen hebben een hoge standaard en daarmee ook altijd een gradueel afnemend drukverloop.

4. Uitvoering: Er bestaan kniehoge steunkousen, dijbeenhoge steunkousen (Stay Ups) en steunpanty's. Steunkousen met of zonder opening voor de tenen of voet, alsook speciale steunpanty's voor zwangere vrouwen.

5. Vervaardiging: Steunkousen worden altijd rond gestikt. Dat betekent dat bij het maken er niet simpelweg twee platte delen stof aan elkaar worden genaaid maar dat de kous van boven naar beneden in ronddraaiende beweging wordt vervaardigd.

6. Aanmeten: Onze steunkousen hebben een hoge standaard, waardoor enkel een schoenmaat onvoldoende is om de juiste maat en daarmee optimale druk voor uw been te bepalen. Daarvoor wordt ook de omtrek van het been gebruikt. 

7. Levensduur: In toegenstelling tot compressiekousen hebben steunkousen, als u zich aan alle verzorgingstips houdt, een gemiddelde levensduur van ca. 90 wasbeurten.

8. Kosten: Steunkousen zijn goedkoper dan compressiekousen.

 

Medische compressiekousen in detail

1.Voor wie? – Gebruik: In tegenstelling tot gewone steunkousen worden medische compressiekousen gebruikt als er al problemen bestaan met aderen of lympfestelsel. Ze worden bijvoorbeeld geadviseerd na chirurgische ingrepen, bij spataderen, trombosephlebitis, trombose of vochtophopingen in de benen. Je zou kunnen zeggen dat compressiekousen worden gebruikt bij de behandeling van dergelijke klachten, terwijl gewone steunkousen ter voorkoming hiervan dienen. Lees hierover meer bij het Thema compressiekousen - waarom en voor wie. 

2. Werking: Compressiekousen helpen tegen vermoeide, zware, pijnlijke benen, bijvoorbeeld wanneer u veel moet staan of zitten of uw benen in de zomer door de warmte opzwellen. Compressiekousen ontlasten de aderen, helpen bij lymfoedeem en phlebitis en voorkomen het ontstaan van (nieuwe) spataderen en trombose en het verergeren van bestaande spataderen. 

3. Compressie:  Medische compressiekousen onderscheiden zich van gewone steunkousen doordat ze van dikkere garen gemaakt zijn en op een andere manier worden vervaardigd. Het resultaat is een langer aanhoudende compressiecapaciteit.

Medische compressiekousen zijn te categoriseren in tot 4 compressieklassen, afgekort CCL. Al naar gelang de aard van de klacht kan uw arts bepalen welke compressieklasse u zou moeten kiezen. Deze compressieklassen zijn nauwkeurig gedefinieerd en in de gehele EU (incl. Noorwegen en Zwitserland) gestandaardiseerd. Deze norm omvat niet alleen de compressieklassen maar ook een gradueel aflopende druk van de enkel naar boven toe. Al onze compressiekousen zijn vervaardigd volgens deze Europese standaard.

4. Uitvoeringen: GNet als bij gewone steunkousen bestaan er ook bij de compressiekousen verschillende uitvoeringen. Kniehoog, dijhoog en panty's. Met of zonder teenopening, met of zonder voet, als ook speciale compressiepanty's voor zwangere vrouwen. 

5. Vervaardiging: Medische compressiekousen moeten volgens voorschrift zowel in de lengte als in de breedte elastisch zijn. Er zijn twee verschillende typen compressiekousen: rondgestikt en vlakgestikt.

Bij ons vindt u de normaal gesproken meer gebruikelijke rondgestikte compressiekousen in het assortiment. Mocht u juist graag vlakgestikte compressiekousen willen kopen, laat het ons dan alstublieft weten. Als we voldoende aanvragen krijgen, zullen we deze ook in ons assortiment opnemen.

6. Aanmeten: Om de maat voor uw compressiekousen te bepalen, moet het been nauwkeurig worden opgemeten. Leest u hier hoe u zelf uw been kunt opmeten en uw eigen maat kunt bepalen.

7. Levensduur: In tegenstelling tot gewone steunkousen gaan medische compressiekousen bij een goede verzorging over het algemeen gemiddeld 180 wasbeurten mee.

8. Kosten: Medische compressiekousen moeten in tegenstelling tot gewone steunkousen door een arts worden voorgeschreven. Deze kousen zijn duurder dan gewone steunkousen.
Kijkt u uw polis erop na of deze medische kousen op doktersvoorschrift vallen onder uw zorgverzekering.