På svenska In English  Auf Deutsch    

Contra-indicaties steunkousen - Wie kan beter geen steunkousen dragen?


Mensen die lijden aan veneuze insufficiëntie (doorbloedingsproblemen van de aderen) kunnen over het algemeen geen steunkousen dragen.

Diabetici moeten altijd hun arts raadplegen, omdat er voor deze doelgroep speciale steunkousen bestaan die hiervoor beter aangepast zijn dan gewone steunkousen of compressiekousen. Mensen met diabetes met polyneuropathie moeten in geen geval steunkousen dragen.

Mensen met rechterhart insufficiëntie (zwakke functie rechter harthelft) moeten nooit steunkousen dragen. 

Evenzo moeten ook mensen met huidinfecties, met nat eczeem of andere natte wonden aan de benen geen steunkousen dragen. 

In bed is het dragen van steunkousen niet gebruikelijk. Verklaring: zonder kousen kan de huid beter ademen. En als u ligt is de druk op de benen al verlaagd (in vergelijking tot zitten of staan), waardoor de extra ondersteuning door steunkousen niet nodig is. Raadpleeg altijd uw arts bij twijfel!

Gezonde mensen kunnen normaal gesproken zonder problemen steunkousen met milde compressie en compressieklasse 1 dragen. Wilt u steunkousen met compressieklasse 2 of een hogere druk gebruiken, raadpleeg dan altijd eerst uw arts.

BELANGRIJK: 
Raadpleeg bij twijfel altijd uw arts en houd u altijd aan het advies van uw arts. Als u steunkousen krijgt voorgeschreven als hulpmiddel, gebruik dan alleen de geadviseerde soort/type kous en houdt u zich altijd aan de voorgeschreven drukklasse!

Lees ook over het verschil tussen steunkousen en medische steunkousen/compressiekousen en onze tips voor het kiezen van de juiste compressieklasse.